O FARME                       
                       GALERIA                                                 CENNIK                      

   Husacinka, husacinka...

 
Farmový chov husí na  Slovensku a v okolitých krajinách má svoju dlhodobú tradíciu predovšetkým vďaka záujmu drobných chovateľov na vidieku. Kvalita ich produkcie dosahuje vysokú úroveň využívaním pastvy, výbehu  a pohybu zvierat na čerstvom vzduchu.

Európania, hlavne obyvatelia jej severnej časti, vždy obľubovali husacie mäso. V Severnej Amerike sa popularita tohto mäsa koncentruje len na Vianoce a Silvester. U našich západných susedov sa hus spája so Svätomartinskými hodami, Južnou Moravou a vínom a u nás na Slovensku hlavne s povestnými husacími hodami v Slovenskom Grobe.

Husacie mäso je veľmi kvalitné, tmavšej farby (vrátane pŕs) a plnej chute. V porovnaní s kačicou je tučnejšie a ma výraznejšiu arómu. Zo všetkých druhov hydiny ponúka najviac možností zladiť jeho chuť s vínom.
 
Okrem husacieho mäsa nesmieme zabudnúť na vynikajúcu husaciu pečeň, ktorá je vo viacerých krajinách práve tou najvyhľadávanejšou pochúťkou. Husacia paštéta je obzvlášť cenená vo Francúzsku, no neodmysliteľne sa spája aj s mastenými lokšami u nás. Správne pripravená husacia pečeň je absolútna delikatesa pre tých, ktorí milujú veľmi jemné a nenapodobiteľné chute.  Znalci k nej odporúčajú jemné víno Sauternes alebo Beerenauslese, prípadne Tokaj. 


 Náš tip na prípravu chrumkavej gazdovskej husi


 Suroviny:


Postup prípravy:

  • hus
  • jablká
  • mlieko
  • soľ

Vyčistenú a umytú hus aspoň 12 hodín pred pečením dôkladne nasolíme (1-2 hrste soli).

Hus pred pečením umyjeme pod tečúcou vodou od soli, necháme odkvapkať, potrieme mliekom a jemne osolíme. Vložíme do nej jablká, položíme do keramického pekáča prsiami dole, podlejeme vodou a dáme piecť do rúry pri teplote 150 – 180 °C.

Počas pečenia podľa potreby polievame vlastnou šťavou. Hus pečieme v keramickom alebo hlinenom pekáči zakrytú. Ak používame obyčajný pekáč, cca 1,5 hodiny pečieme prikrytú alobalom a po odkrytí dopečieme do chrumkava. Celková doba pečenia je pri priemernej 4-5 kg husi 3,5 hodiny.

Podávame s lokšami alebo knedľou a červenou dusenou kapustou.